Grundnivå
Minst 45 hp inom huvudområdet Produktdesign.
KSPRD / Produktdesign
G1F / Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen ingår i huvudområdet produktdesign på nivå 61-90 hp och kan ingå i examensfordringarna för en kandidatexamen i produktdesign.
Huvudområdet Produktdesign vid Malmö universitet är en del av den kunskapstradition som kommer från en reflekterande designpraktik. Studenten introduceras till *forskning genom design,*vilken studenten provar i ett mindre utvecklingsprojekt. Kursen syftar till att utveckla studentens förmåga att metodiskt arbeta med beforskande utvecklingsarbete inom produktdesign och till att fördjupa studentens förmåga att självständigt och kritiskt värdera konsekvenser av teoretiska och metodologiska val. Studenten ska även skaffa sig kännedom om akademisk kvalitetssäkringsprocess, samt syftet med och formerna för opponering.
I kursen identifierar studenten ett inom produktdesign relevant problemområde. Studenten skapar en problembeskrivning samt avgränsar en frågeställning. Studenten planerar och motiverar val av teori och experimenterande metod för ett beforskande utvecklingsarbete kopplat till frågeställningen. Studenten söker och väljer relevant litteratur och referensmaterial till sin studie. Studenterna arbetar praktiskt genom att genomföra någon experimentell, empirisk metod. Studenten övar på att analysera och dra slutsatser utifrån resultatet av den empiriska delen, samt förhålla resultatet till sin teori. I kursen ingår självständiga arbetsuppgifter relaterade till studentens utvecklingsprojekt. Varje del i kursen introduceras genom olika undervisningsmoment och kurslitteratur, och studenten har tillgång till handledare genom hela processen.
Efter avslutad kurs ska studenten:
- visa kunskap om grundläggande vetenskapsteoretiska, designteoretiska och designmetodologiska resonemang och hur de kopplas till planering och genomförande av ett beforskande utvecklingsprojekt inom produktdesign,
- kunna formulera en problembeskrivning relevant att beforska för en produktdesigner, avgränsa en frågeställning ur denna och välja lämpliga teorier och metoder för att besvara denna,
- visa förmåga att söka och värdera teoretiska och metodologiska källor samt forskningsanknutna referenser för sitt arbete,
- visa kunskap om grundläggande experimentella metoder inom designforskningen och förmåga att genom design genomföra någon experimentell metod som syftar till att beforska en frågeställning inom produktdesign samt kunna analysera och värdera resultatet i förhållande till sin frågeställning och vald teori,
- visa kännedom om akademisk kvalitetssäkringsprocess och visa förmåga att värdera den akademiska kvaliteten hos ett enklare utvecklingsprojekt inom produktdesign samt kunna ge kritisk och konstruktiv feedback i formerna för en opponering.
Föreläsningar, seminarier, övningar, handledningar samt muntlig presentation och opponering och skriftliga inlämningar.
Identifiering och förankring av beforskande utvecklingsarbete inom produktdesign (6hp): seminarium och skriftlig uppgift (lärandemål 1, 2, 3)
Forskning genom design och experimentell metod (6hp): seminarium och skriftlig uppgift (lärandemål 4)
Opponering och akademiska kvalitetssäkringsprocesser (3hp): seminarium (lärandemål 5)
En uppgift examineras maximalt 3 gånger i samband med att kursen ges. Vid omexamination följande år ska studenten lämna in en ny examinationsuppgift i enlighet med instruktionerna för det årets kurs. Det är studentens ansvar att ta kontakt med studieadministrationen före kursstart för att kunna delta i om-examination.
Löwgren, J. (2015). Till en designstudent som ska göra examensarbete på kandidatnivå. Kompendium, avdelningen för medie- och informationsteknik. Linköpings universitet: Linköping. http://jonas.lowgren.info/Material/kand_design_kompendium.pdf
Koskinen, I., Binder, T. & Redström, J. (2008). Lab, field, gallery, and beyond. Artifact: Journal of Visual Design 2 (1), 46–57.
Muratovski, G. (2016). Research for designers. A guide to methods and practice, Los Angeles: SAGE
Rienecker, L. (2014) Att skriva en bra uppsats, uppl3, Lund: Liber
Kurskompendium med exempeltexter från designforskning och exempeluppsatser
Studenten väljer själv relevant, kompletterande litteratur.
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14)
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.