Kursplan hösten 2017
Kursplan hösten 2017
Benämning
Kemi och lärande: Vardagskemi med kemididaktik
Engelsk benämning
Chemistry and Education: Chemistry in Everyday Life
Kurskod
KL212C
Omfattning
7.5 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Undervisningen bedrivs på svenska. Dock kan undervisning på engelska förekomma om kursansvarig anser det nödvändigt.
Beslutande instans
Fakulteten för lärande och samhälle
Fastställandedatum
2013-08-16
Gäller från
2013-09-02
Behörighetskrav
Biologi A, Engelska B, Kemi B, Matematik D, Samhällskunskap A.
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G1N
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen ingår i ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9.
Syfte
Kursen syftar dels till skolrelevanta kunskaper i kemi utifrån en vardagskontext, dels till grundläggande kemididaktisk kompetens, särskilt då det gäller kemiämnets karaktär, elevers intressen, begreppsbildning samt praktiska arbetssätt.
Innehåll
Kursens inramning är sådana kunskaper i kemi och kemididaktik som är relevanta för arbete som kemilärare i grundskolans årskurs 7-9. Många olika aspekter på kemin i vardagen studeras och beskrivs med hjälp av experiment och kemiska teorier. Undervisningen utgår från kemins triplett (makro; submikro; representationer) och efterhand så problematiseras och utvidgas denna modell över innehållet i kemiundervisning. Även vardagsinriktad undervisning problematiseras, liksom experiment som arbetsform. Det senare sker exempelvis med hjälp av begreppet frihetsgrader.
Kemins didaktik kan delas in i följande fyra delområden: kemiämnets utveckling, karaktär och egenart (d.v.s. om-perspektiv på kemi), kemiämnets legitimitet i skolan (varför-frågan), skolkemins innehåll (vad-frågan) och elevers lärande i och om kemi (hur-frågan). Samtliga dessa områden behandlas i kursen. Exempelvis så studeras elevers förförståelse och begreppsbildning i kemi, deras intressen i relation till kemi samt språkliga perspektiv på kemiundervisning.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- Förklara kemiska fenomen i vardagen på submikronivå och med hjälp av kemins språk och modeller
- Redogöra för kemiämnets karaktär, exempelvis dess historiska utveckling och dess karaktäristika jämfört med andra ämnen
- Diskutera elevers intressen i relation till kemi samt deras begreppsbildning i kemi
- Reflektera över hur man förbereder, genomför och efterarbetar kemiska experiment och laborationer på ett säkert, ansvarsfullt, språkutvecklande och analyserande sätt
Arbetsformer
Kursen innehåller varierade arbetsformer som exempelvis föreläsningar, laborationer, grupparbeten och litteraturseminarier. Kursens genomförande bygger på aktivt deltagande. Studenter såväl som lärare förväntas aktivt bidra med egna erfarenheter, reflektioner, tolkningar och perspektiv. Studenterna förutsätts ta egna initiativ till responsarbeten och arbetsmöten av olika slag.
Bedömningsformer
Examinationen sker dels i form av en individuell skriftlig tentamen, dels i form av inlämning av en individuell elektronisk portfolie. Det förväntade innehållet i portfolien meddelas vid kursstart. En del av portfolion examinseras också vid ett oppositionsseminarium.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Andersson, Björn (2008) Att förstå skolans naturvetenskap: Forskningsresultat och idéer, Lund: Studentlitteratur (ca. 75 s)
Andersson, Björn (2011) Att utveckla undervisning i naturvetenskap – kunskapsbygge med hjälp av ämnesdidaktik, Lund: Studentlitteratur (ca. 100 s)
Arbetsmiljöverket (2006) Kemikalier i skolan (ca. 25 s)
Eilks, Ingo & Hofstein, Avi (red.) (2013) Teaching Chemistry – A Studybook, Rotterdam: Sense Publishers (ca. 125 s)
Jakobsson, Gunilla (2003) Vardagskemi, Lund: Studentlitteratur (ca. 200 s)
Sjøberg, Svein (2010) Naturvetenskap som allmänbildning – en kritisk ämnesdidaktik, 3:e uppl., Lund: Studentlitteratur (ca. 300 s)
Bokutdrag, artiklar, webbsidor etc. tillkommer (ca. 150 s)
Kursvärdering
Studenterna får inflytande i undervisningen genom att det kontinuerligt under pågående kurs ges möjlighet till återkoppling och reflektion över kursens innehåll och genomförande. Kursen avslutas med en individuell, skriftlig kursvärdering utifrån kursens syfte och mål. Dessa kursvärderingar ligger till grund för den återkoppling kursledaren och studenterna/kursdeltagarna gör i anslutningen till kursens avslutning.