Kursplan hösten 2024
Kursplan hösten 2024
Benämning
Skapande skrivande I
Engelsk benämning
Creative Writing (in Swedish) I
Kurskod
KK215A
Omfattning
15 hp
Betygsskala
UV / Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Beslutande instans
Fakulteten för kultur och samhälle
Inrättandedatum
2022-12-05
Fastställandedatum
2023-02-03
Gäller från
2023-08-28
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Utbildningsnivå
Grundnivå
Inget huvudområde.
Fördjupningsnivå
G1N
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Fristående kurs, kan användas som del av generell examen.
Syfte
Denna introduktionskurs i skapande skrivande syftar till att utveckla studentens skapande skrivande på svenska som en färdighet/arbetsform samt till att möjliggöra ett studentcentrerat arbetssätt där det egna skrivandet står i centrum.
Innehåll
Kursen innehåller skrivövningar med inriktning på skönlitterärt skrivande inom olika genrer såsom prosa, poesi, populärvetenskaplig text och så kallade hybridtexter. Kursen består av läsning, skrivövningar med inlämningar och kamratrespons, samt utmynnar i en kreativ portfölj av omarbetat material. Inom kursen arbetar vi utifrån utgångspunkten att läsning är helt centralt för skrivande. Bred läsning, inom flertalet genrer är därför något som kursen lägger stor vikt vid.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- uppvisa kännedom om olika litterära genrer och former
- använda skapande skrivande som en arbetsform och ett sätt att uttrycka sig
- skriva kreativt på en grundläggande nivå inom flera olika genrer
- analysera, kritisera och revidera eget och andras material
- göra ett urval och kombinera sina egna genomarbetade texter till en sammanhängande portfölj av material
Arbetsformer
- Föreläsningar
- Kamratrespons
- Skrivövningar av olika karaktär (en del för egen reflektion, andra för inlämning och respons)
- Läsning
Bedömningsformer
Studenten bedöms på en portfölj av eget reviderat material som lämnas in vid kurs/terminsslut. Denna portfolio (15 hp) examinerar samtliga lärandemål (1-5).
Kurslitteratur
- Granwald, Therése (2019). Kreativt skrivande: grundbok i litterärt skapande. Upplaga 1 Lund: Studentlitteratur (valfri utgåva)
- Virdborg, Jerker & Elam, Ingrid (red.) (2018). Svenska noveller: Från Almqvist till Stoor. [Stockholm]: Albert Bonniers förlag (valfri utgåva)
Samt någon av:
- Brygger, Karin & Krook, Helga (red.) (2022). Dikter: en antologi för Ukraina. Första utgåvan Göteborg: Bokförlaget Korpen
- Jörgensdotter, Anna & Johansson, Henrik (red.) (2018). Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar: en antologi. [Mölltorp]: Föreningen Arbetarskrivare. (Valfri utgåva)
Ytterligare texter, max 100 sidor kan tillkomma och kommuniceras via kursens lärplattform under aktuell termin.
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska studenterna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omprov baserade på den kursplan som gällde vid registreringen.
Övrigt
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.