Grundnivå
Grundläggande behörighet samt kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper inom något eller några av de yrkesämnen som finns i gymnasieskolans yrkesprogram.
Inget huvudområde
G1N / Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Kursen ingår i yrkeslärarexamen
Kursen syftar till att studenten ska utveckla kunskaper, förmågor och förhållningssätt som avser hela läraruppdraget genom deltagande i verksamheten på vfu-skola inom för studentens utbildning relevant inriktning. Vidare syftar kursen till att studenten ska utveckla sin förmåga att reflektera över vetenskap och beprövad erfarenhet, det vill säga över hur teorier och forskningsresultat samt egna och andras erfarenheter kan bidra till undervisningen och skolans verksamhet.
I kursen genomför studenten verksamhetsförlagd utbildning med handledning vilken följs upp i samtal och seminarier. Kursen behandlar skolans uppdrag och verksamhet i praktiken. Studenten deltar i skolans arbete utifrån de villkor som råder på vfu-skolan. Studenten sätter sig in i skolans verksamhet genom att delta i kollegiala samtal och olika former av möten samt genom att ta del av skolans utvecklingsarbete.
I denna kurs behandlas lärarens uppdrag och skolan som pedagogisk miljö. Med stöd av handledare ska studenten planera, genomföra, dokumentera och utvärdera undervisning utifrån gällande styrdokument och därmed pröva och utveckla sitt pedagogiska ledarskap. Studenten ska verka för att skapa gynnsamma sociala relationer för lärande, med särskild tonvikt på att främja jämställdhet och jämlikhet.
Studenten ska använda yrkeskunskap, yrkesdidaktik samt teoretiska och etiska perspektiv hämtade från de högskoleförlagda kurserna.
Vid vfu-lärarens besök genomförs undervisning och ett flerpartssamtal i vilket studenten reflekterar över den genomförda undervisningen tillsammans med handledaren och vfu-läraren. En avstämning görs av studentens möjligheter att nå kursens övriga lärandemål.
Efter avslutad kurs ska studenten
- med yrkeskunskap och yrkeskunnande kunna planera, leda och genomföra undervisning i yrkesämnen relaterat till skolans styrdokument med koppling till yrkesdidaktik, samt kunna reflektera över i sammanhanget gjorda erfarenheter,
- kunna samverka med elever och vuxna för att främja jämställdhet och jämlikhet i enlighet med skolans värdegrund samt tillsammans med andra kunna reflektera över i sammanhanget gjorda erfarenheter, grundat i vetenskap och beprövad erfarenhet,
- kunna reflektera över det egna läraruppdraget och verksamheten i relation till skolans uppdrag, samt identifiera sitt behov av ytterligare kunskap för att utveckla sin kompetens i det pedagogiska arbetet
Vfu genomförs på heltid. Närvaro på skolan är obligatorisk.
Kursen inleds med en kursintroduktion gemensam för studenter och handledare.
Studenten tar aktiv del i skolans löpande arbete med bland annat planering, undervisning, bedömning, betygsättning, elevernas arbetsplatsförlagda lärande (APL), utvecklingssamtal, utvärdering, arbetslagsträffar, fortbildningsdagar och föräldrasamverkan. I kursen ingår att studenten kontinuerligt genomför undervisning som handledaren observerar. Studenten dokumenterar kontinuerligt erfarenheter och reflektioner under kursens gång
VFU-läraren gör bedömningen baserad på genomförd verksamhetsförlagd utbildning, samt kursens examinationsuppgifter. VFU-handledarens omdöme tas i beaktande i bedömningen av kursmål 1 och 2.
Lärandemål 1 examineras genom studentens skriftliga undervisningsplanering, studentens undervisning observerad av vfu-läraren vid vfu-besöket samt studentens muntliga reflektion i ett flerpartssamtal.
Lärandemål 2 examineras genom vfu-lärarens observation vid vfu-besöket samt studentens individuella muntliga presentation och reflektion vid ett seminarium.
Lärandemål 3 examineras genom en individuell skriftlig reflektion.
God språkbehandling, disposition och presentationsförmåga krävs vid muntliga presentationer.
Skriftliga texter kräver god språkbehandling, tydlig disposition och konsekvent referenshantering.
Betygskriterier kommuniceras vid kursstart.
Om studenten inte slutför påbörjad kurs erhåller studenten betyget Underkänd.
Studenten äger endast rätt till ett omtentamenstillfälle.
Studenten ska använda adekvat litteratur från tidigare högskoleförlagda kurser för att motivera ämneskunskaper, ämnesdidaktiska val samt teoretiska och etiska perspektiv.
Studenter som deltar i eller har avslutat en kurs ges en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av universitet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
.
Övrigt
Studenten ska vara beredd att uppvisa ett giltigt registerutdrag från polisens belastningsregister för rektor.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning, om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att elevers säkerhet och integritet eller förtroendet för verksamheten riskeras. När verksamhetsförlagd utbildning avbryts på detta sätt innebär det att studenten erhåller betyget underkänd på aktuell kurs. Studenten ska ges personlig vägledning i form av ett dokumenterat samtal om sin studiesituation.
Student som påbörjat men avbryter eller inte fullföljer vfu-kurs erhåller betyget underkänd. Student som varit frånvarande på grund av sjukdom eller för vård av sjukt barn upp till 25% av kurstiden kan under vissa förutsättningar erbjudas att komplettera frånvaro. Vid längre frånvaro sätts betyget underkänd.
För vikariat krävs ett anställningsförfarande. Vikariat betraktas inte som studietid.