Grundnivå
För tillträde till kursen krävs godkänt betyg på DP142A. Vid underkänt prov och i de fall omprov eller resultat från prov tidsmässigt ligger inom ramen för nästa kurs, kan studenten flyttas upp i väntan på förnyat prov och resultat. Underkänns studenten avbryts studierna på den nya terminen.
HSPOL Polisiärt arbete
G2F / Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kursen utgör delar av den femte terminen på Polisprogrammet, deltidspolisutbildningen.
Kursen behandlar polisens strategi för arbete i trafikmiljö. Relevant och aktuell trafiklagstiftning för det polisiära uppdraget i trafikmiljö diskuteras. Under kursen tränar studenten särskilt på att avrapportera trafikbrott och trafikolyckor, utfärda ordningsbot och diskutera vikten av korrekt dokumentation av utredningshandlingar. I praktiska övningar tränar studenten på att tillämpa olika metoder och tekniker i praktiskt polisiärt arbete i trafikmiljö, liksom bemötande i samband med trafikarbete. I kursen ingår även övningar där studenten fördjupar sig i polisens roll i samverkan vid trafikolycka.
Efter avslutad delkurs ska studenten kunna
- redogöra för aktuell trafiklagstiftning och polisens strategi för arbetet i trafikmiljö,
- identifiera, utreda och avrapportera trafikbrott och trafikolyckor samt utfärda ordningsbot och känna till förutsättningarna för att lämna rapporteftergift,
- redogöra för genomförandet av trafikkontroller och hantering av polisens sållningsinstrument,
- redogöra för polisens roll i samverkan vid trafikolycka samt god radio- och trafikdisciplin och förstahandsåtgärder vid trafikolycka, och
- resonera kring etiska frågeställningar i samband med trafikkontroller.
Kursens arbetsformer består av föreläsningar, seminarier och praktiska övningar. För att uppnå samtliga lärandemål diskuteras kursens innehåll i föreläsnings- och seminarieform. För att uppnå lärandemål 2-4 tränar studenten även praktiska färdigheter i trafikmiljö i övningssammanhang.
Samtliga lärandemål examineras genom en enskild skriftlig tentamen (4,5hp). Fokus i bedömningen är studentens förmåga att redogöra för aktuell trafiklagstiftning, och polisens uppdrag i trafikmiljö, förmåga att identifiera och utreda trafikbrott och trafikolyckor samt resonera kring de etiska frågeställningar som uppstår i samband med polisens trafikkontroller.
Bedömningskriterier för samtliga moment finns i studiehandledningen på den digitala lärplattformen.
För godkänt betyg på kursen krävs godkänt betyg på skriftlig tentamen. För väl godkänt betyg på kursen krävs väl godkänt på den skriftliga tentamen.
Rätt till omprov
Student som underkänts i prov ges möjlighet till två omprov på samma kursinnehåll och med samma krav. Studenten har därutöver rätt att tentera på samma kurs vid efterföljande kurstillfällen enligt samma regel. Prov och omprov genomförs på de tider som anges i schemat.
Berggren N-O, Munck J, (2023) Polislagen. En kommentar. 15:e upplagan. Stockholm: Norstedts juridik AB. 288 sidor. Valda delar omfattande ca 16 s
Brottsförebyggande rådet, (2023) Polisens arbete med profilering och likabehandling. Med fokus på diskriminerande etnisk profilering. Rapport 2023:12. Stockholm: Brottsförebyggande rådet. 153 sidor (valda delar).
Polismyndigheten, (1999) Ordningsbot – En handbok från Rikspolisstyrelsen
Rättsdatabas JUNO via Malmö universitet
Trafikförfattningar, (senaste upplagan) Stockholm: Norstedts Juridik, ca 650 s
Aktuell lagtext och andra styrdokument, vetenskapliga artiklar, rättsfall och arbetsmaterial och metodstöd tillkommer (ca 150 s).
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
Om en student har beslut om riktat pedagogiskt stöd, har examinator rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra prov på ett alternativt sätt.