Högskoleförordningen (1993:100)
Mål för receptarieexamen
För receptarieexamen skall studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för behörighet som receptarie.
Kunskap och förståelse
För receptarieexamen ska studenten
- visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen,
- visa kunskap om läkemedelsinformation, läkemedelsrådgivning och läkemedelsutvärdering för att därigenom bidra till en rationell och optimal läkemedelsanvändning,
- visa kännedom om utveckling, prövning och användning av läkemedel, och
- visa kunskap om relevanta författningar.
Färdighet och förmåga
För receptarieexamen ska studenten
- visa förmåga att tillämpa vetenskaplig dokumentation samt söka, värdera och kritiskt tolka relevant information för att kunna analysera och lösa läkemedelsrelaterade problem,
- visa förmåga att tillämpa sitt kunnande för att hantera olika situationer, företeelser och frågeställningar utifrån individers och gruppers behov,
- visa förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper, och
- visa förmåga att informera om och diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar med olika grupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För receptarieexamen ska studenten
- visa självkännedom och empatisk förmåga,
- visa förmåga att verka inom såväl läkemedelsområdet som hälso- och sjukvårdsområdet med ett etiskt förhållningssätt och en helhetssyn på människan med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna,
- visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.
Mål för kandidatexamen i farmaci
Högskoleförordningen (1993:100)
Kunskap och förståelse
För kandidatexamen i farmaci skall studenten
– visa kunskap och förståelse inom huvudområdet farmaci, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom det farmaceutiska området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.
Färdighet och förmåga
För kandidatexamen i farmaci skall studenten
– visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i
en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar
och situationer,
– visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att
genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
– visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information,
problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
– visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det farmaceutiska området.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För kandidatexamen i farmaci skall studenten
– visa förmåga att inom huvudområdet farmaci göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
– visa insikt om den farmaceutiska kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur
den används, och
– visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap inom det farmaceutiska området och att utveckla sin kompetens.
Självständigt arbete (examensarbete)
För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för farmaci.
Lokal profil
Receptarieprogrammet anordnas vid Fakulteten för hälsa och samhälle. Vid fakulteten finns en strävan mot att utveckla flervetenskapligt grundad utbildning och forskning som tar sig uttryck i samarbete över traditionella ämnes- och programgränser. Ambitionen är även att utveckla studentens interprofessionella kompetens, vilket innebär att varje student efter genomgången utbildning ska förstå betydelsen av, och kunna visa förmåga till, samarbete med andra professioner inom det människobehandlande området.
Receptarieprogrammet utgår från en naturvetenskaplig och humanistisk bas och syftar i huvudsak till att utbilda receptarier som kan identifiera, lösa och förebygga patienters och apotekskunders läkemedelsrelaterade problem på ett etiskt, professionellt, och effektivt sätt i samklang med sjukvårdens och samhällets behov.
Receptarieprogrammet vid Malmö universitet har en profil som fokuserar på läkemedelsrådgivning. För att kunna ge rådgivning om läkemedel behövs kunskaper om produkten (läkemedelsutveckling) och användningen hos patienten och i vården (klinisk farmaci). Behov av läkemedelsrådgivning finns på olika ställen i samhället såsom på apotek och i vården och innefattar egenvårdsrådgivning och rådgivning för att optimera patientens nytta av ordinerade läkemedel. Förutsättningen för denna profil är grundläggande kunskaper i kemi och biomedicin samt fysiologi och patologi. Dessutom krävs goda och ibland mycket goda kunskaper inom farmaciområdet inklusive farmakologi, farmakokinetik, farmakoterapi och läkemedelsteknologier liksom inom kommunikation, pedagogik, ledarskap och sjukvårdens processer inklusive klinisk farmaci.
Pedagogisk grundsyn
Utgångspunkten för undervisningen är att studier, utvecklingsarbete, forskning och framtida yrkesverksamhet bygger på studenternas förmåga till självständig kunskapsutveckling. Det pedagogiska arbetet syftar till att studenten utvecklar denna förmåga genom ett aktivt deltagande i och ansvarstagande för både sin egen och andra studenters kunskapsbildning.
Utbildningen syftar till en integration mellan kurser och kunskapsområden samt mellan teoretiska och praktiska/metodiska moment. Studierna syftar till att utgöra en förståelseram för det professionella arbetets villkor, innehåll och framtida utveckling. Utbildningens praktiska och metodologiska moment såväl som studenternas tidigare erfarenheter utgör en viktig grund för de teoretiska studierna.