Tandläkarutbildningen är uppbyggd av 10 obligatoriska terminskurser som vardera omfattar 30 högskolepoäng. Kurs 1-6 är på grundnivå och kurs 7-10 på avancerad nivå.
Kursbenämning
TV101A, Kurs 1, Tandhälsovård i samverkan -Introduktionskurs. Det orala ekosystemet
TV102A Kurs 2, Diagnostik och behandling av enkla parodontala förändringar
TV103A, Kurs 3, Diagnostik och behandling av karies och parodontit. Tuggapparatens funktion
TV104A, Kurs 4, Prevention, diagnostik och behandling av karies och parodontit
TV105A, Kurs 5, Diagnostik och behandling av infektioner i munhålan
TV106A, Kurs 6, Utvärdering av diagnostik och behandling av orala infektioner i munhålan. Orala funktionsstörningar och deras behandling
TV107A, Kurs 7, Bettfunktion och oralprotetisk rehabilitering
TV108A, Kurs 8, Barn och ungdomstandvård. Vuxentandvård i ett individuellt perspektiv.
TV609A, Kurs 9, Allmäntandvård. Diagnostik och omhändertagande av sjukdomar i huvud/halsregionen
TV610A, Kurs 10, Tandvården och samhället
Prov och bedömning
För varje kurs utser Grundutbildningsnämnden en examinationsansvarig samt examinationsgrupp, bestående av 3-4 medlemmar. Examinationsgruppen ansvarar för planering och genomförande av examinationen.
En målrelaterad examination hålls i slutet av varje kurs och pågår vanligen under ca 1 vecka. Vid examinationen bedöms kunskap och förståelse, färdighet och förmåga samt värderingsförmåga och förhållningssätt.
Examinationen kan vara skriftlig och/eller muntlig och innefattar såväl teoretiska moment som färdighetsmoment. Som betyg förekommer godkänd och underkänd.
Studerande som blivit underkänd har rätt att genomgå förnyat prov.
Examensarbete, som genomförs på grundnivå samt avancerad nivå, bedöms av handledare och lärare med ansvar för de studerandes vetenskapliga utbildning. Vid bedömningen värderas examensarbetet, samt den studerandes insatser vid det uppsatsseminarium som avslutar examensarbetet. Aktivt deltagande som respondent och opponent krävs för ett godkänt examensarbete.
För betyget godkänd på kursen krävs aktivt deltagande i obligatoriska moment och utvärdering, samt godkänd examination och godkända praktiska moment under kursen. Obligatoriska och praktiska moment omfattar deltagande och aktivitet vid basgruppsträffar, laborationer med tillhörande instruktionsmoment, kliniska seminarier, preklinisk färdighets¬träning, demonstrationer samt patientbehandling.
Beslut angående godkända praktiska moment på kursen delges den studerande före examinationen. Huvudregeln är att den studerande med godkänt resultat skall ha fullgjort praktiska moment för att få deltaga i examinationen. Om endast mindre delar av praktiskt moment kvarstår kan kursansvarig medge att den studerande får deltaga i examinationen trots att praktiskt moment inte är godkänt.
För tillträde till ordinarie examination krävs av ansvarig lärare godkänd aktivitet i basgruppen samt godkänt deltagande i och genomförande av preklinik och klinik. Student som underkänts i kliniskt/praktiskt moment, får möjlighet att gå om kursen en gång i enlighet med Högskole¬förordningen 6 kap § 21.
Om mer än 2 år förflutit sedan de senaste praktiska momenten och delmomenten i examinationen utfördes ska dessa färdigheter bedömas på nytt för att inte ha förlorat sin giltighet.
Examinationstillfällen äger rum enligt följande:
Kurs 1, 3, 5, 7 och 9:
Examinationstillfälle 1: ordinarie tentamenstillfälle i januari
Examinationstillfälle 2: 10 veckor efter ordinarie tentamenstillfälle
Examinationstillfälle 3: i augusti månad.
Kurs 2, 4, 6 och 8:
Examinationstillfälle 1: ordinarie tentamenstillfälle i juni
Examinationstillfälle 2: i augusti månad
Examinationstillfälle 3: 10 veckor efter höstterminens start
Kurs 10:
Examinationstillfälle 1: ordinarie tentamenstillfälle i april
Examinationstillfälle 2: i juni månad
Examinationstillfälle 3: i augusti månad
Självständigt arbete
Examination av uppsats på kandidatnivå
Examinationsseminarium 1: terminsvecka 6, termin 6
Examinationsseminarium 2: terminsvecka 20, termin 6
Examinationsseminarium 3: augusti månad
Examination av uppsats på masternivå
Examinationsseminarium 1: terminsvecka 9, termin 10
Examinationsseminarium 2: terminsvecka 20, termin 10
Examinationsseminarium 3: augusti månad
Den studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. Tentamenstillfällen ges endast under angivna tentamensperioder. Med examinationstillfällen avses de tillfällen som man enligt schemat givits möjlighet att deltaga i. Det räknas dock ej som tillfälle vid frånvaro styrkt med intyg (daterat senast samma dag
Efter andra examinationstillfället kan examinationsansvarig sammankalla en samrådsgrupp bestående av den studerande, examinationsansvarig, studierektor, samt vid behov kursansvarig, aktuell tutor och/eller kurator. Inför det tredje examinationstillfället har den studerande, om examinationen varit muntlig, rätt att begära att annan lärare än vid tidigare examinationstillfällen genomför examinationen.
Om den studerande ej har godkänts för tillträde till examination ska den studerande efter ansökan ges möjlighet att gå om kursen i dess helhet innan examinationstillfällen erbjuds i enlighet med ovan. Beslut om möjligheten att gå om en kurs fattas i enlighet med 1 kap 4 § högskolelagen och Hög¬skoleförordningen 6 kap § 21 av Grundutbildningsnämnden.