Benämning
Klinisk sexologi
Engelsk benämning
Clinical Sexology
Betygsskala
UG / Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Undervisningsspråk
Svenska, inslag av engelska kan förekomma.
Fastställandedatum
2020-10-21
Beslutande instans
Fakulteten för hälsa och samhälle
Behörighetskrav
Högskoleutbildning inom området hälsa, vård och omsorg om minst 180 hp (inklusive ett examensarbete om minst 15 hp). Undantag ges enligt bestämmelser om uppdragsutbildning. För behörighet krävs dessutom att den sökande uppfyller kraven för målgrupp utifrån uppdragsgivarens anvisningar.
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Huvudområde
Sexologi
Fördjupningsnivå
A1N
Fördjupningsnivå i förhållande till examensfordringarna
Kursen genomförs som en uppdragsutbildning på avancerad nivå.
Syfte
Kursens syfte är att studenten utvecklar kunskaper om sexualitet som företeelse och klinisk sexologi som kunskapsområde och profession. Kursen syftar också till att ge studenten kunskap och färdigheter för att kunna ge information och rådgivning till människor med sexuella frågeställningar och problem i olika människobehandlande verksamheter.
Innehåll
Kursen presenterar biologiska/medicinska, psykologiska, interpersonella och sociokulturella perspektiv på sexuell hälsa och ohälsa och ger såväl en teoretisk orientering inom kunskapsområdet sexologi som en praktisk förankring där sexuella frågeställningar och sexuella problem behandlas. Kursen belyser sexualitet, sexuell hälsa och utveckling utifrån olika vetenskapliga områden såsom sexualitetshistoria, medicin, psykologi, samt sociologi. Utifrån studenternas professionella utgångspunkter diskuteras sexologiska frågeställningar samt aktuella teoretiska och praktiska modeller för att möta och arbeta med sexuella frågor och problem.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
1. redogöra för olika teoretiska perspektiv på sexualitet och sexuell hälsa,
2. analysera sexologiska frågeställningar relaterade till sex- och samlevnadsproblem
3. värdera teoretiska och praktiska modeller för sexologiskt informations- och rådgivningsarbete samt
4. redogöra för och resonera kring möjliga teoretiska och praktiska modeller för sexologiskt informations- och rådgivningsarbete utifrån studenten yrkesroll.
Arbetsformer
Studenterna förvärvar sin kunskap avseende samtliga lärandemål genom seminarier, diskussioner samt gruppövningar som avses stödja kunskapssökande, kritiskt tänkande och problemlösning, genom att olika aspekter på sexualitet illustreras med komplexa verklighetsbaserade berättelser och situationer. Undervisningen sker genom två heldagsträffar i månaden med föreläsningar, seminarier och gruppdiskussioner. Däremellan sker undervisningen på distans genom arbete med individuella och gruppuppgifter. Lärandemål 1-4 uppfylls genom samtliga ovan nämnda arbetsformer. I kursen ingår även reflektionsövningar som Sexual Self Acknowledgement (SSA).
Bedömningsformer
Bedömningen av studenternas prestationer kopplat till lärandemål 1-4 görs utifrån delaktighet vid seminarier, föreläsningar, diskussioner samt gruppövningar, och skriftlig tentamina samt av ett självständigt fördjupningsarbete. Samtliga undervisningstillfällen är obligatoriska. Frånvaro vid undervisningstillfälle kompenseras genom skriftlig kompletteringsuppgift. För att avgöra hur lärandemålen uppfyllts bedöms en portfolio bestående av följande examinationsmoment:
Lärandemål 1 och 4 examineras mer specifikt genom aktivt deltagande vid seminarier, diskussioner och gruppövningar, genom en enskild skriftlig tentamen och muntlig redovisning av ett fördjupningsarbete där fokus på bedömningen är studentens förmåga att redogöra för olika teoretiska perspektiv på sexualitet och sexuell hälsa.
Lärandemål 2, 3 och 4 examineras mer specifikt genom aktivt deltagande vid seminarier, diskussioner och gruppövningar, en skriftlig och muntlig redovisning av ett individuellt fördjupningsarbete där fokus på bedömningen är studentens förmåga att analysera sexologiska frågeställningar relaterade till sex- och samlevnadsproblem samt värdera och tillämpa teoretiska och praktiska modeller för sexologiskt informations- och rådgivningsarbete.
För betyget Godkänd krävs att studenten uppnår godkänt betyg på samtliga examinerande uppgifter.
Rätt till omtentamen
Deltagarna som underkänts i tentamen ges möjlighet till maximalt fyra omtentamenstillfällen på samma kursinnehåll och med samma krav om inte annan begränsning för antal omtentamina anges i med uppdragsgivarens överenskomna avtal.
Kurslitteratur och övriga läromedel
Ekdahl J, (2017) Sexualitet och sexuella problem. Bedömning och behandling enligt KBT. Lund: Studentlitteratur. .
Gahm E, (red.) (2017) Praktisk sexualmedicin. Lund: Studentlitteratur. Utvalda sidor, ca 150 sidor.
Lindberg L, (red.) (2020) Sexologi för psykologer och psykoterapeuter. Lund: Studentlitteratur.Utvalda sidor, ca 150 sidor.
Löfgren-Mårtenson L, (2013) Sexualitet. Stockholm: Liber. 121 sidor.
Tiefer L, (2004) Sex is Not a Natural Act and Others Essays. Boulder, Colorado: Westview Press. 323 sidor.
Weeks J, (2003) Sexuality. New York: Routledge
Ytterligare vetenskapliga artiklar och texter omfattande ca 200 sidor tillkommer.
Kursvärdering
Kursansvarig lärare ansvarar för att en kursvärdering genomförs efter kursens slutförande. Den kursansvarige läraren återkopplar resultatet elektroniskt till kursdeltagarna. Protokoll med ändringsförslag upprättas och görs tillgängligt på kursens hemsida under rubriken kursvärdering samt återkopplas till de studenter som påbörjar kursen vid nästkommande kurstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Om en kurs har upphört att ges eller har genomgått större förändringar ska deltagarna, under ett år efter det att förändringen har skett, erbjudas två tillfällen för omtentamen baserade på den kursplan som gällde vid registreringen, om inte annan begränsning överenskommes med uppdragsgivaren.